Nyheter

Salina de Torrevieja

Salina de Torrevieja, en rosa saltsjö i Torrevieja, Spanien

Salina de Torrevieja, en rosa saltsjö i Torrevieja, Spanien

Det är en härlig plats att besöka, inte bara för sitt färgstarka landskap och vilda djur, men också för sitt trevliga mikroklimat, tack vare sin position mellan havet och saltvattnet. Man kan promenera eller cykla bredvid saltsjön och det ger en fin upplevelse för vuxna och barn.

Mikroklimatet skapade dom största saltsjöar i Europa och i Spanien är staden Torrevieja och La Mata, förklarade till ett av det bästa klimat i Europa, enligt Världshälsoorganisationen.

Så vad gör dessa rosa sjöar så levande och färgstarka? Mikrober! Specifikt enskilda celler som kallas halobakterier. Medan det flesta andra livet inte skulle kunna leva i en så hård, salt miljö, trivs dessa små ”extremofiler” i hög salthaltsmiljöer.

De rosa färgerna av halobakterier produceras av ett pigmenterat protein som kallas bacteriorhodopsin, vilket är relaterat till rhodopsinproteinet som används för att känna ljus i retina hos ryggradsdjur. Som fototrofiska mikroorganismer använder halobakterier bakteriorhodopsin för att absorbera energi från solen. För att uttrycka det i de mest förenklade termerna, liknar den här processen väldigt vägen som använder fotosyntes för att absorbera solens energi, förutom i stället för att använda grönpigmenterad klorofyll, beror halobakterier på den lila pigmenterade bakteriorhodopsinen.

Rosa saltsjöar i Torrevieja, som orsakas av närvaron av salt-älskande arkéer – halobacteria släktet Halobacterium (som har funnits på jorden i cirka 3,5 miljarder år), samt är den enda levande organism på planeten som kan existera i vatten med en hög koncentration av salt. Det syntetiserar användbara föreningar såsom glycerol, fettsyror – vatten på grund av deras fett och det viktigaste om vitamin A – Betakaroten – är dess höga koncentration gör att bakterien kan överleva i kraftigt saltat vatten.

 

 

 

 

 

Saltaste sjön i Spanien

Precis som i Döda havet i Israel, medför det stora fördelar för förebyggande och behandling av sjukdomar i hud och lungor.

Allt detta salt – från havet – havsvatten avdunstar, och saltet och mineraler är i en koncentrerad form. Här, är även den luft mättad med jod, mineraler och salt.

Glöm inte att besöka museum ”Museo del Mar y la Sal” i Torrevieja. Calle Patricio Pérez, 10

Måndagar: stängd. Tisdagar de 10:00 a 14:00 h. Onsdagar och lördagar: 10:00 a 14:00 h och 16:30 a 20:30h. Söndagar: 10:00 a 13:00h.

Fri entré. JUL stängt 24, 25, 26 och 31 december, 1 och 6 januari. Turistinfo museum salt

#museumdelmarysal #Torrevieja #Turistinfotorrevieja #Rosasaltsjön

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *