Köpa

Bostadsköp i Spanien

Mycket talar för att priserna på spanska bostäder har bottnat nu, och det är köpläge för den som vill hitta sitt dröm hus i solen. Många väljer nu också att investera i fastighet för att hyra ut bostaden veckovis.

Här ger vi svar på de vanligaste frågorna om att köpa bostad i Spanien

Före köpet

Innan du  börjar söka efter bostad bör du se över hur bostaden ska finansieras. Vi hjälper även våra kunder med finansiering via spanska banken Sabadell. Man kan belåna den spanska bostaden med ca 50-70% av marknadsvärdet. Man kan också belåna sin svenska, norska bostad i svenska/norska kronor.

Rekommendationer före man tittar på objekt

Det är bra om man börjar skriva en ”lista” på det som är viktigt för ditt nya boende. Hur ska bostaden användas? Ta ställning till om du ska ha den som året runt- eller deltidsboende? Du behöver ta ställning till frågan för att kunna välja rätt bostad som matchar förväntningarna om klimat.

Ska du hyra ut bostaden? Välj i så fall ett område med hög attraktionskraft. Område, pris, storlek, nära strand, golfbana, flygplats, orientation och hvilken typ av bostad du söker efter. Begagnad eller nybyggd. Om du tittar in på vår hemsida www.casas-bostad.com så hittar du en del av vad vi har att erbjuda, men det är inte allt. Om du berättar för oss vad det för typ av bostad du söker så kan vi ta fram ett antal konkurrenskraftiga förslag som överensstämmer med din önskelista!

NIE-nummer och öppnande av bankkonto

Ett NIE-nummer är som ett spanskt personnummer för icke-spanska medborgare och behövs i Spanien bland annat vid köp och försäljning av bostad, köpa en bil, öppnande av bankkonto, Internet och mobil abonnemang. Vi kan hjälpa er, båda i Spanien och i Sverige, Norge, för att få ert NIE nummer och spanskt bankkonto.

Vi visar dig bostäderna

Det viktigaste är att åka ner och se på objekt och område på plats då fotografier och ord aldrig kan beskriva hur just du upplever bostaden och området. 3 dagar till en vecka räcker för att se på tillräckligt många bostäder och områden.

När du har hittat din bostad

Priset på våra spanska bostäder är ett accepterat pris av säljare. I Spanien är det ovanligt med budgivning, istället gör säljaren affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset eller det lägre pris man kommit överens om efter förhandling. Vi kommer naturligtvis att hjälpa dig med att förhandla fram det bästa med fastighets leverantören.

Reservationskontrakt

Detta är ett enkelt dokument som fastställer pris och betalningsvillkor och en mindre summa betalas som deposition. Denna är normalt på 10 % av köpeskillingen. Säljaren tar då bort fastigheten från marknaden.

Att skicka pengar till Spanien

currencies direct

Vi har hjälpt många nöjda kunder med deras valutabehov, och vet att ingen valutaöverföring är den andra lik.

Internationella överföringar till Spanien – helt enkelt

Oavsett om du redan njuter av den spanska solen eller funderar på att flytta dit, så hjälper vi dig att få ut mer av dina pengaöverföringar utomlands – utan krångel, så att du kan luta dig tillbaka, slappna av och njuta av livet i Spanien. Och om du tänker lämna landet och skicka hem dina pengar igen, så kan vi hjälpa till med det också.
Gå till sidan för hjälp med valutaöverföring

Köpet avslutas

Köpet avslutas på Notariens kontor där bägge parter eller deras representanter skriver under det officiella lagfarten och då den resterande köpesumman betalas till säljaren. Den resterande delen av köpeskillingen, dvs 90 % samt notariatavgift och transaktionsskatter, betalas direkt till notarien med en certifierad bankcheck. Notarien tar emot köpeskillingen och distribuerar den till säljaren. Man kan räkna med att lägga på ca 14 % omkostnader på köpesumman, har du normalt totalsumman med skatter, moms och alla omkostnader. Av dessa 14% så är 8 % moms. Resten går till registrering av fastighet och Notarius Publicus.

Nycklarna överlämnas och du får tillträde till bostaden nästan alltid samma dag som undertecknandet av slutavtalet.

Efter tillträde

Hemförsäkring, El, vatten, gas, telefon, internet, Nordiska tv kanaler med mera tecknas. Viktigast är dock din hemförsäkring som måste gälla från och med tillträdesdagen. Det är något vi alltid hjälper till med.

Vi hjälper dig

Vi kommer att vara med dig varje steg på vägen innan köpprocessen, under köpprocessen och efteråt. Vår erfarna och professionella personal finns till hands för att hjälpa dig så mycket som det skulle krävas för att göra hela processen så enkel och problemfri för dig. Vi kan också hjälpa dig när det gäller möblering av ditt nya hem och utföra några arbeten eller renoveringar av fastigheten.